Bilgisayarınızda taşınabilir aygıtların durdurulmadan işlem sırasında aniden çıkarılması , makinanıza bulaşmış bir virüs veya makinanızın maruz kaldığı elektrik kesintileri sonucu dahili ve usb den çalışan harici harddisklerin yapısında bozulmalara neden olur. Buda harddiskin veya partition’ın RAW format disk olarak gözükmesine ve bazende harddiskkimizin olması gereken kapasitesinden daha düşük kapasitede görünmesine yol açar
İşletim sistemi üzerinden Raw hale gelmiş disk’i aç komutu verdiğimizde makinamız donacak veya disk üzerinde biçimlendirme yapmak için aşağıdaki gibi kullanıcıya öneride bulunacaktır. Bu aşamayı iptal diyerek geçmeliyiz. Kesinlikle Raw olmuş harddisk’i biçimlendirmemeliyiz.
Bunun için harici yada dahili harddisklere kesinlikle format atmadan önce %100 olumlu, hiç kayıpsız sonuç alabileceğiniz bir kaç yöntemi sizlerle paylaşacağım.
1.Yöntem Disk Kapasitesi İşletim Sistemi ve Bios altında Düşük Görünüyorsa
SeaTools for DOS
Diskin kapasitesi, olması gereken değerinden daha az göründüğünde Recovery programları işe yaramayacaktır. Çünkü Harddiskin başlangıç ve bitiş sektörleri kurtarma aşamasında programların taradığı sektörlerin dışında kalacak verilerimiz tam olarak kurtarılamayacaktır.Bu durumda öncelikle yapmamız gereken diskin kapasitesinin Bilgisayar’da doğru görünmesini sağlamak olmalıdır.
Harddisk bütünlüğünü sağlamak için SeaGate Firmasının ücretsiz olarak sunduğu SeaTools adındaki yazılımı bizim kurtarıcımız olacaktır. Bu adresten programın iso formatındaki dosyasını indirdikten sonra nero türü bir kalıp yazdırma programı ile boş bir cd’ye yazıyoruz. Sonra bu oluşturduğumuz CD ile bilgisayarımızı Boot ediyoruz. SeaTools Desktop aracını seçiyoruz.
Aşağıda görüldüğü üzere diskimizin kapasitesi olması gereken değerinden düşük görünüyor.
Burada üst menülerde bulunan Advanced Features menüsündeki Set Capacity to MAX Native işlemini uyguluyoruz.
Sonrasında Basic Tests menüsünden “Short Test” bağlantısına tıklıyoruz ve program harddiskimizi kısa bir teste sokuyor.
Sonrasında harddiskimiz orjinal kapasitesine gelmiş gibi görünüyor. Programdan çıkıyor ve bilgisayarımızı kapatıyoruz. Bilgisayarımızı tekrar açıp işletim sistemi ve Bios altında harddiskimizin normal kapasitesine geldiğini görüyoruz.
SeaTools for DOS Programı indirmek için linki tıklayınız
2.Yöntem Disk Kapasitesi Normal Değerinde iken Komple Harddisk veya Partition’ın Dosya Sistemi RAW Olduysa
DiskInternals Partition Recovery 4.2
Burada size DiskInternals Partition Recovery adlı programı anlatacağım. RAW olan diskimizi bilgisayarımıza takıyoruz ve programı çalıştırıyoruz.
Program açılınca yukarıdaki resimdeki gibi diskleri ve tüm partition’ları tarayarak Windows gezgini benzeri arayüzü ile açılacaktır.
Program yukarıdaki gibi sihirbaz ekranı ile açılacaktır. Bu bölümü cancel diyerek geçiyoruz.
Yukarıdaki resimdeki gibi Raw formatına dönüşmüş olan harddisk üzerinde aç komutunu çalıştırıyoruz.
Yukarıdaki ekranda seçilen harddisk üzerinde tarama ve kayıp partitionları aramak için yes butonuna basarak devam ediniz.
Program tarama sonucu harddisk daha önce partitionlara ayrılmış ise size partitionları gösterecek ayrılma yoksa , yukarıdaki şekildeki gibi bulduğu tek partition hakkında bilgi verecek devam için yes diyerek işleme devam edeceğiz.
Yukarıdaki resimdeki gibi program Windows gezgini ara yüzünde kayıp veri arayacağı harddisk bölümlerini Physical drives bölümü altında yeni oluşturduğu Recovered partitions bölümünde göstermeye başladı. Sihirbaz ara yüzünü kapatmadan yukarıdaki gibi kayıp veri arayacağımız harddisk bölümü seçili iken next ile işlemimize devam ediyoruz.
Kayıp verinin hangi formatta olduğu hızlı veya full taramanın nasıl yapılması ile ilgili seçenekleri işaretledikten sonra next ile sihirbaz menüsündeki işleme devam ediyoruz
Hardisk kapasitesi ve donanımsal hataya göre uzun bir tarama işlemi başlıyor.
Program tarama işlemi sonucu Raw harddisk içindeki bulduğu dosyaları yukarıdaki resimdeki gibi listeler kurtarmak istediğimiz dosyayı seçtiğimizde yukarıdaki resimdeki gibi export menüsü açılır ve export menüsünde kurtarılacak dosyaların listesi sıralanır ve kurtarılacak dosyanın kutucuğunu onaylayarak next ile devam ederiz
yukarıdaki resimdeki gibi export menüsü üzerinde açılan klasör seçim popup’ı içinden kurtarılacak dosyaların kaydedileceği yeri seçerek next tuşu ile devam ediyoruz.
kaydetme işlemi kurtarılan dosyaların büyüklüğüne göre belli süre devam edecektir.
Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi kurtardığı klasör , dosya sayısı ve kaydetme yeri hakkında bilgi veren son ekranla export menüsündeki işleme son verilir
Bu işlem sonucu program kapatılarak tekrar açıldığında Raw harddisk daha önce tarandığı için aşağıdaki resimde görüldüğü gibi harddisk üzerinde sağ klik yaparak açılan popup üzerindeki Expert bağlantısından Open as reader menüsünden faydalanılır.
Yukarıdaki işlemler menüsündeki gibi kurtarmak istediğimiz klasörü seçerek sağ tık Recovery diyerek açılan export menüden dosyaları başka bir depolama alanı yolunu göstererek çıkartabiliriz.
DiskInternals Partition Recovery Programını indirmek ve satın almak için linki tıklayınız
RAW Harddiskten Veri Kurtarma İçin Yapılan Yorumlar
isim ve şifre istiyor ne yapacam son kısma geldim
17 Ocak 2017 - 14:38